Khamis, 1 April 2010

History of The King

Percayakah anda bahawa Al-Masih Ad-Dajjal yang disebut-sebut oleh para ulama' Islam berdasarkan Hadis Nabi SAW, sudah pun keluar semenjak kira-kira lebih lima setengah abad lalu?

Seorang penulis Islam yang juga tokoh politik yang pernah menjadi senator, Almarhum Amaluddin Darus yakin bahawa Al-Masih Ad-Dajjal keluar menguasai seluruh manusia di dunia dan juga umat Islam tepat pada tanggal 20 Jamadil-Awwal 857 Hijriah atau bersamaan 29 Mei 1453.

Amaluddin Darus menegaskan keyakinannya itu pada tahun 1980 melaluisebuah buku yang diterbitkannya sendiri (Abad Enterprise) berjudul Impian Yahudi Menjelang Ajalnya.

Berdasarkan sebuah hadis Nabi yang terdapat dalam Sunan Abu Daud, serta perkembangan sejarah Barat dan umat Islam, Amaluddin Darus percaya bahawa tanda-tanda kemunculan Dajjal ialah apabila tertakluknya Konstantinopel (Istanbul) ke tangan umat Islam melalui Sultan Muhammad Al-Fateh – Sultan Turki Dinasti Uthmaniah.

Hal ini dinyatakan beliau bersandarkan sebuah hadis yang bermaksud, “Kemakmuran Baitulmaqdis tanda kelumpuhan Madinah, dan lumpuhnya Madinah tanda timbulnya peperangan-peperangan dan berlakunya peperangan-peperangan yang besar tanda jatuhnya kota Konstantinopel, dan jatuhnya kota Konstantinopel tanda keluarnya Dajjal”.

Beliau menegaskan , “Sesungguhnya kejadian-kejadian yang telah berlaku tepat seperti yang telah diberitahu oleh Rasulullah SAW seperti hadis di atas ini bermakna sudah beratus tahun lamanya, iaitu sejak selepas 20 Jamadil Awal 857 Hijriah bersamaan 29 Mei 1453 Masihi, Dajjal telah keluar menipudaya manusia Kristian dan Muslimin dan lain-lain supaya menurut jalan-jalan yang diatur olehnya bagi kehancuran manusia dan menjadikan manusia berpaling dari jalan Allah dan tidak berterima kasih kepada Allah”.

Amaluddin Darus merupakan penulis yang gmar berbicara tentang Dajjal Akhir Zaman. Beliau yakin, kuasa Dajjal merupakan kuasa konspirasi Zionisme yang menguasai dunia melalui tamadun moden Barat, yang bermula selepas Zaman Pertengahan Eropah, di mana kuasa gereja mendominasi politik Eropah.

Persoalannya, apakah pandangan Amaluddin Darus yang menegaskan bahawa Dajjal Akhir Zamantelah muncul pada tahun 1453 Masihi, iaitu bersempena kejayaan Sultan Muhammad Al-Fatih menawan kota Konstantinopel yang kemudiannya berganti nama sebagai Istanbul masih relevan sehingga sekarang.

Jawapannya adalah 'ya' jika kita mengkaji dan mendalami maksud hadis Abu Daud yang dijadikan hujah oleh Ustaz Amaluddin Darus itu bersama-sama sejarah perkembangan peradaban Barat (Dunia Kristian) moden atau Eropah, dan juga sejarah umat Islam.

Mari kita menganalisis hadis Abu Daud yang menegaskan bahawa kemakmuran Baitulmaqdis, tanda mundurnya Madianah (Yathrib). Kita dapati bahawa selepas kematian Khalifah Uthman, umat Islam mengalami krisis politik yang hebat, dan Madinah Al-Munawwarah tidak lagi berfungsi sebagai pusat kekhalifahan Islam atau pusat politik Islam.

Pada zaman bermulanya Dinasti Umaiyyah (661-750M) yang dipelopori oleh Mu'awiyah bin Abi Sufyan, pusat pemerintahan umat Islam atau pusat politik Islam berada di Syam. Sebagaimana yang kita tahu, Baitulmaqdis terletak di wilayah Syam.

Kemudian, Dinasti Abbasiyyah (750-1258M) yang menggantikan Dinasti Umaiyyah memindahkan pusat pemerintahan ke Iraq. Ketika itu, Baitulmaqdis mengalami pembangunan dan kemakmuran. Ahli sejarah mengatakan, pungutan cukai dari Baitulmqdis amat memberangsangkan semasa pemerintahan Bani Abbasiyyah.

Jelaslah bahawa hadis Abu Daud yang dipetik Amaluddin Darus untuk membuktikan kelahiran Dajjal itu, mengisahkan realiti politik selepas tamatnya pemerintahan Khalifah Ar-Rasyidin (Saidina Abu Bakar, Umar, Uthman dan Ali RA)

Kemudian hadis Abu daud mengatakan kemunduran Madinah tanda munculnya peperangan-peperangan. Peperangan-peperangan yang dimaksudkan oleh hadis ini lebih menunjukkan kepada peperangan yang dilancarkan oleh umat Islam terhadap Barat atau Dunia Kristian. Dan lambang kekuasaan Kristian pada masa itu adalah kota Konstantinopel (Istanbul).

Setelah menjadi khalifah dan mencipta Dinasti Umaiyyah, Mua'wiyah bin Abi Sufyan segera membangunkan kekuatan tentera untuk menyerang dan merebut kota Konstantinopel.

Mu'awiyah pernah memimpin angkatan tentera muslimin untuk merebut kota Konstantinopel dan usaha itu diteruskan ketika beliau menjadi khalfah selepas Saidina Ali RA. Usahanya itu bermula pada tahun 668M , iaitu tujuh tahun setelah menyandang jawatan khalifah umat Islam.

Sejak itu, cita-cita khalifah Islam untuk menakluk kota Konstantinopel tidak pernah tamat. Setelah mengambil masa lapan abad, barulah umat Islam berjaya menakluk kota Konstantinopel. Kota itu akhirnya jatuh ke dalam kekuasaan kekhalifan Islam Dinasti Uthmaniyah.

Jadi secara rasionalnya, hadis Abu daud berkenaan kemunduran Madinah, makmurnya Baitulmaqdis, muncul peperangan-peperangan dan tertakluknya Konstantinopel merupakan hadis yang sudah menjadi realiti sejarah semenjak pusat pemerintahan politik umat Islam (Khalifah Muslimin) berpindah meninggalkan Madinah sehingga jatuhnya Konstantinopel ke tangan umat Islam.

Cuma apa yang tinggal, bagaimana untuk menghubungkaitkan kejatuhan kota konstantinopel dengan keluarnya Dajjal? Kenapa Nabi SAW tidak menyebut jatuhnya dan berakhirnya pemerintahan Islam di Sepanyol sebagai tanda keluarnya Dajjal?

Wallahu a'alam.

Sumber:
http://bacadanbincang.blogspot.com/2009/11/1-dajjal-telah-menakluki-bumi-lebih.html

4 ulasan:

ABATASA berkata...

Salam ziarah,

memang menarik fakta yang saudara bentangkan, saya nampak ketepatan maksud hadis tersebut dengan apa yang berlaku pada dunia. Kita harus ingat selepas kejatuhan Istambul kepada khalifah uthmaniah, kerajaan Turki perlahan-lahan merosot sehingga tiba waktu kamal attartuk memusnahkan empayar islam itu. kamal adalah ahli bimbingan ulliminati/british. amat munasabah dajjal sudah mula mencatur kerosakan mulai saat itu.
wallahu aklam.

Adisarwajagat berkata...

Salam kembali...

Kejatuhan Konstantinople diikuti dengan kerajaan inggeris mula mengatur strategi menguasai dunia selama setahun... kemudian diambil alih kerajaan amerika syarikat setelah ahli2 knight of templer meresap masuk dlm gerakan mason lalu mencetuskan gerakan sulit dlm mason dan seterusnya menghasilkan gerakan freemason dan zionis di atas arahan the hidden hand dr vatican... phase 3 akan bermula apabila negara Isis Ra El akan menakluk dunia selama satu minggu... seterusnya al-masih dajjal akan keluar bersama 70 000 orang yahudi dr bumi Khurasan...

Wallahu a'alam.

IBU PUSPITA berkata...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

IBU SUNARTI DI KALIMANTAN berkata...

Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111
(((( BUKA BLO DANA GHAIB DAN NOMOR GHAIB MBAH RAWA GUMPALA ))))Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya dan bagi anda yg ingin seperti saya silahkan hubungi saja MBAH RAWA GUMPALA di 085==316==106==111